Общинският съветник Стефан Марков настоява за създаването на специализирано звено за борбата срещу тормоза над животните – зоополиция. „Настоявам това звено да бъде подопечно на общинското предприятие „Екоравновесие“ и на столичния зам.-кмет по екология“, каза Марков пред постоянната комисия по екология към Столичен общински съвет.
„Крайно време е да има подобна структура в столицата, която не само да лови бездомни кучета, но да се грижи за животните, да разследва случаите с изоставени домашни любимци и насилието над животни“, коментира Марков.

Според него полицията няма достатъчен капацитет, нито време, за да се занимава с тези проблеми. Поради тази причина резултатите в това отношение са плачевни.

„Виждаме бездомни кучета и котки на всяка улица. Клипове с изтезания върху животните са ежедневие. Това трябва да бъде прекратено“, категоричен е Марков.

Той настоява ежемесечни доклади  от общинското предприятие „Екоравновесие“, чиято основна дейност е регулиране популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична Община.

„Общинските съветници и гражданите трябва да знаят какви мерки се взимат, каква е ефективността и какви са проблемите, за целта трябва ежемесечно публично да бъдат представяни тези данни“, завърши Марков.

Източник: News.bg